Onze projectweek is gestart. We werken met alle kleuters samen rond het thema ‘kunst’.

Tijdens de start van het thema hebben we ontdekt dat er meerdere soorten kunst bestaan:
beeldende kunst, muziekkunst, woordkunst en podiumkunst.
Deze gaan we allemaal aan bod laten komen tijdens de twee weken.

De eerste week hebben we enkele kunstenaars besproken.
We hebben vooral gewerkt rond beeldende kunst. Enkele zeer gekend kunstenaars kwamen aan bod zoals; Kandinsky, Picasso, Mondriaan, Magritte, Warholl, ….
Kunst maken doen we in workshops. De kleuterklasjes zijn gemengd en de kleuters krijgen zo de kans om rond verschillende kunsten te werken.

Juf Jana gaf de muziekworkshop rond Kandinsky. We maakten een schilderij van Kandinsky volledig muzikaal. Eerst zochten we muziekinstrumenten bij de verschillende elementen uit het schilderij, daarna maakten we er een muzikale partituur van. Ook de vriendjes zelf mochten een partituur samenstellen en met de kunstenaar op stap om te luisteren hoe het klinkt. Wat hebben ze het goed gedaan.

Juf Lien en juf Bo werkten rond Magritte. We bekeken eerst enkele werken van hem en merkten al meteen dat hij graag voorwerpen gebruikt voor de gezichten van de mensen. Daarna gingen we naar buiten en kregen we een duif, een appel en een bolhoed mee. We mochten eerst experimenteren hoe we deze op verschillende manieren konden vasthouden. Daarna gingen we op de foto en maakten we een portret zoals Magritte ze  zou schilderen.

Meester Jos werkte rond Andy Warholl. De kleuters kregen een foto van hun gezicht en mochten deze  inschilderen op een eigen creatieve wijze. 
We hebben echte kleurrijke kunstenaartjes bij de kleuters.

Jules had dinsdag een werk mee van de kunstenaar Mondriaan, maar er was iets fout…
De kleuren waren verdwenen. Daarom mochten de kapoenen van juf Jana helpen om de kleuren terug te vinden. Eens ze de kleurtjes hadden gevonden, konden ze ook zelf een tekening inkleuren zoals Mondriaan. De kleutertjes mochten ook een schilderij maken van iets wat ze leuk vinden of graag zien.
Ze kregen de kleuren geel en blauw, rood en blauw of rood en geel. Opeens werd hun schilderij een ander kleur en ontdekten de kinderen dat wanneer ze de kleuren mengen er een nieuw kleur ontstaat.

In het derde kleuter gingen we ook aan de slag met Mondriaan. We kregen een kleuropdracht, waarbij we goed moesten kijken welke vlakken in welke kleuren waren. Daarnaast werkten we in groepjes met een lege canvas. Ze kregen verschillende latten, waarmee ze samen het doek in vlakken moesten verdelen. Hierbij moesten ze rekening houden met de lengte van de latten en met het feit dat ze van lijn naar lijn moesten tekenen. In de namiddag mochten ze het werk dan samen inschilderen.

Meester Jos werkte met de kindjes van de tweede kleuterklas rond Picasso.
Ze ontdekten dat Picasso heel grappig schildert, want als Picasso schildert staan de ogen niet op de juiste plaats, de mond staat te laag, de neus is veel te groot…Al die gekke vormen en daarmee kunnen de kleuters ook gekke gezichten maken door knip, plak en schilderwerk.

Op donderdagvoormiddag ontdekten we dat standbeelden ook een vorm van kunst zijn. We beelden zelfs enkele standbeelden uit. We maakten er een start en stop wedstrijdje van. Donderdag was een drukke dag, want de kindjes van juf Jana brachten een bezoekje aan het gemeentehuis van Kuurne. We zagen daar heel veel verschillende kunstwerken. Het tweede en derde kleuter bezochten een galerij.
Ook hier waren er heel wat mooie werken te zien van verschillende kunstenaars. 

Op naar de tweede week rond ‘kunst’.
We kijken er al naar uit om te tonen wat we allemaal gemaakt hebben.